El mes de setembre d’enguany, COMA ha participat en el curs internacional sobre “Lideratge públic per a un desenvolupament amb igualtat”, organitzat per la Economic Commision for Latin America and the Caribeean de Nacions Unides (CEPAL–United Nations), i amb la col·laboració d’AECID.
Aquest curs, celebrat a Montevideo (Uruguai), va acollir una trentena de líders públics que, procedents de 14 nacionalitats diferents, tingueren la possibilitat de reflexionar entorn els estils de lideratge públic necessaris per implementar una estratègia de canvi estructural amb igualtat a la regió.
En un context de canvis complexos i innovació accelerada, esdevé cabdal el fet d’abordar el lideratge públic per a un desenvolupament amb igualtat, sobretot si es tenen en compte els nous processos emergents a la regió i la necessitat d’un enfortiment de sistemes polítics democràtics i de societats més inclusives i sostenibles. En aquest sentit, el curs internacional tingué com a principals objectius la identificació de problemes clau per al desenvolupament de la regió amb propostes de marcs conceptual per a la seva interpretació, la identificació d’estils de lideratges pertinents per al nou escenari polític, econòmic i social llatinoamericà, així com el coneixement i l’aplicació de mètodes de construcció d’agendes estratègiques i d’estratègies comunicacionals.
El director de COMA, Carles Adamuz, va insistir en la idea que ja no és possible continuar exercint durant més temps les formes de govern tradicionals sinó que cal explorar vies més adequades a les noves complexitats, que creïn legitimitat cívica i guanyin legitimitat relacional entre els actors. D’aquesta forma, l’exercici del lideratge públic i de la governança ha de ser entès no només a partir del canvi de la concepció de polítiques sinó també en la concepció i les funcions dels actors que conformen l’esfera pública.
En definitiva, els lideratges públics han de convertir-se en gestors de les interdependències de la xarxa d’actors –situant la seva tasca fonamental en la coordinació i mediació dels sistemes socials–, essent capaços de fer aflorar una nova forma de governança democràtica, entesa com l’articulació de processos dinàmics complexos, i tenint en compte que la combinació estratègica d’aptituds i recursos de poder serà efectiva sempre que existeixi una bona comprensió del context.
Amb aquest curs internacional, COMA referma el seu compromís amb la formació d’alta qualitat en lideratges públics i consolida així la seva col·laboració internacional amb institucions clau per a la integració regional a Amèrica Llatina i el Carib.