Per segon any consecutiu, COMA ha refermat novament la seva col·laboració amb la Universitat de Barcelona en la seva formació en lideratge personal a l’Amèrica Llatina i, més concretament, en el marc d’una nova edició del Màster en Lideratge Personal i Coaching a Santiago de Xile.
En aquesta ocasió, la formació impartida pel director de la nostra firma va reflexionar al voltant de la importància de l’anàlisi del discurs i dels estils comunicatius que s’emmarquen en els processos de lideratge i gestió del canvi.
La nostra existència –i amb ella, el nostre sentit d’identitat– es desenvolupa com un discurs i, en conseqüència, és fruit d’una organització discursiva respecte a la nostra experiència: no sóc un altre que aquell qui em construeixo. Així, sempre estem discorrent i, al caos d’experiències que tenim, li intentem donar un significat. En aquest acte d’interpretar i de crear sentit mitjançant el nostre pensament organitzatiu, ens convertim en hermeneutes –intèrprets–, emprant el llenguatge com a mitjà d’expressió fonamental d’allò que volem dir.
Tanmateix, quan ens expressem, molt sovint tenim dificultats per comprendre allò que ens diuen i, sobretot, allò que ens volen dir amb el que ens diuen. I això succeeix perquè hi ha un passatge del pensament que fracassa en paraules, perquè no som capaços de dir allò que volem dir i, fins i tot, perquè hi ha un receptor que no escolta activament.
En qualsevol procés de lideratge i gestió del canvi, el camí per tal d’accedir a com pensem és a través de com parlem, de com ens expressem i quin discurs tenim. En aquest sentit, el discurs –o, el que és el mateix, la voluntat intencional del que diem– s’expressa a través de diverses modalitats i cerca el seu significat mitjançant la paraula articulada en un missatge.
L’objectiu d’aquesta formació és analitzar allò que comuniquem, els missatges, i fer visibles els procediments de construcció de significat a través de les estructures que el componen. És analitzar el llenguatge com a mitjà d’expressió d’aquesta activitat discursiva des d’una perspectiva centrada en la metodologia de l’hermenèutica textual del discurs. És, en definitiva, anar més enllà del que es manifesta a simple vista amb allò que diem i posar de manifest allò que volem dir.
Perquè, com en un iceberg, no importa només allò que està a la superfície –què diem– sinó sobretot allò que està submergit sota el mar –què volem dir.